Tuesday, April 10, 2007

Άτιμη πλαστική σακούλα

Το σκέφτομαι κάθε φορά που πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ, ή στο φούρνο ή σε οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα και ψωνίσω. Αλλά ειδικά το σκέφτομαι στο σούπερ μάρκετ: να σταματήσω να χρησιμοποιώ πλαστικές σακούλες για τα καθημερινά μου ψώνια. Έχω ούτως ή άλλως ειδική πάνινη σακουλίτσα που έχει διανείμει ο δήμος που μένω (για την ανακύκλωση αλλά μια χαρά είναι και για ψώνια) και μπορώ κάλλιστα να την παίρνω μαζί μου όταν πάω να ψωνίσω. Πολύ ωραία. Και που θα πετάω τα σκουπίδια μου αν σταματήσω να παίρνω τις πλαστικές σακουλίτσες του σούπερ μάρκετ? Στις πλαστικές σακούλες απορριμμάτων που θα αγοράζω από το σούπερ μάρκετ προφανώς. Πάντως, ή έτσι ή αλλιώς τα σκουπιδάκια μου (αυτά τουλάχιστον που δεν ανακυκλώνω) θα καταλήξουν σε πλαστική σακουλίτσα όπου θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αποσυντεθούν. Υπολογίζεται πως ένα μαρούλι ή ένα μπιφτέκι που έχει ταφεί μέσα σε πλαστικά χρειάζεται 30 έως 70 χρόνια για να αποσυντεθεί. Δεν έχω και κάδο κομποστοποίησης να τα ρίχνω εκεί..

Λοιπόν, οι πλαστικές σακούλες δεν αυτοδιασπώνται και δεν απορροφούνται από τη φύση και όταν καίγονται παράγουν καρκινογόνες διοξίνες. Είναι μάλιστα και φορείς μεταφοράς ξένων οργανισμών σε τοπικά υποσυστήματα γιατί όταν καταλήγουν στις θάλασσες ταξιδεύουν μια χαρά σε μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης, μη νομίζετε ότι οι πλαστικές σακουλίτσες είναι τζάμπα. Η πρώτη ύλη για την παρασκευή πλαστικής σακούλας και γενικά πλαστικών είναι το πετρέλαιο που σημαίνει ότι η τιμή της συνδέεται με τις αυξομειώσεις της τιμής του πετρελαίου. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 60.000 τόνους πλαστικό μιας χρήσης, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Το Σαν Φρανσίσκο έγινε πρόσφατα η πρώτη πόλη της αμερικής που τις απαγόρευσε από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ για να προωθήσει την ανακύκλωση. Μόνο το Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιεί 181 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες το χρόνο. Στη Ζανζιβάρη της Τανζανίας οι πλαστικές σακούλες απαγορεύονται - διά διόλου ευκαταφρόνητου προστίμου - από το Νοέμβριο του 2006. Στην Ιρλανδία, οι πλαστικές σακούλες φορολογούνται από το 2002 με συνέπεια η χρήση τους να μειωθεί κατά 90%. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μάλιστα έχει επανέλθει στη «μόδα» το κλασικό διχτάκι για τα ψώνια.

Διαβάστε αναλυτικά κι άλλα εδώ, στο πολύ καλό άρθρο του e-telescope που μιλάει για φωτο-βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά. Για τις φωτο-βιοδιασπώμενες σακούλες δείτε κι εδώ.

Τα παραπάνω είναι σταχυολογήματα από τον ελληνικό και ξένο ηλεκτρονικό τύπο. Γενικώς διάβασα πολλά άρθρα, σκέψεις, συμβουλές κλπ σχετικά με την ανακύκλωση και τις πλαστικές σακουλίτσες που έχω φάει κόλλημα να καταργήσω. Απάντηση όμως δεν βρήκα πουθενά σχετικά με το τι θα κάνω με τα σκουπίδια άπαξ και αφορίσω τις πλαστικές σακούλες….

2 comments:

geokalp said...

έχεις δίκιο για το πρόβλημα με τα σκουπίδια μικρών καλαθιών όπου συνήθως βάζουμε τις πλαστικές από το Σ/Μ.. δεν ξέρω πως το έχουν λύσει αυτό στο εξωτερικό, που δεν χρησιμοποιούν (αγοράζουν ή παίρνουν) πλαστικές σακούλες για την μεταφορά τροφίμων από Σ/Μ... εκεί το Σ/Μ έχει χαρτινες ή αν δεν τις θέλεις, χρησιμοποιείς τη δικιά σου...
Τι μου θύμισες τώρα... Δανία... όπου είναι μανιώδεις με την ανακύκλωση...

gk said...

Στην Ελλάδα είμαστε πααάρα πολύ πίσω σε αυτό το θέμα και στην περιβαντολλογική προστασία γενικά.

Στην Αίγυπτο όμως να δείτε...που με κάθε πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ σου δίνουν και δύο δώρο....