Wednesday, March 14, 2007

Το MIT OpenCourseWare και τα δικά μας τα άλλα..

To Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έχει εφαρμόσει από το 2002 ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης μέσω διαδικτύου προσφέροντας δωρεάν σημειώσεις, βίντεο και αρχεία ήχου από διαλέξεις, και γενικώς την ύλη μαθημάτων που διδάσκονται εκεί προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε μάλιστα ότι το ΜΙΤ αποφάσισε να δώσει πρόσβαση σε όλα τα 1800 μαθήματα του πανεπιστημίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάθε μήνα συνδέονται με το site του OpenCourseWare (OCW) του ΜΙΤ περίπου 1.500.000 χρήστες εκ των οποίων το 17% είναι εκπαιδευτικοί, το 32% φοιτητές σε άλλα πανεπιστήμια και το 49% αυτοδίδακτοι.

"Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση μπορεί να προοδεύσει όταν η γνώση μοιράζεται ανοιχτά και ελεύθερα" λέει η διευθύντρια του προγράμματος OCW στο ΜΙΤ.

Αυτό θα πει δωρεάν εκπαίδευση κυρίες και κύριοι και όχι αυτό που απαιτούν οι έλληνες φοιτητές τον τελευταίο καιρό αντιμαχόμενοι τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό. Αυτός που θέλει να μάθει θα μάθει. Αυτός που δεν θέλει, απ' την άλλη, μπορεί να κάνει καταλήψεις, να χάνει μαθήματα, να σπάει και να γκρεμίζει στο όνομα μιας δωρεάν παιδείας που και να την είχε έτσι όπως την ήθελε δεν θα την εκτιμούσε..

Κι άντε για να προλάβω τυχόν κακοπροαίρετους που ψάχνουν να βρουν να πιαστούν απ' οπουδήποτε και να το γυρίσουν πάλι στα δικά μας, να διορθώσω ή μάλλον να ξεκαθαρίσω πως στην περίπτωση του ΜΙΤ είναι σωστότερο να μιλάμε για δωρεάν παροχή εκπαιδευτικού υλικού (και όχι διδασκαλίας). Όπως και να 'χει είναι μια φοβερή πρωτοβουλία η οποία ώθησε γύρω στα 120 πανεπιστήμια παγκοσμίως να εγκαινιάσουν παρόμοια προγράμματα.

Όσοι πιστοί της γνώσης προσέλθετε. Οι υπόλοιποι κατεβείτε στους δρόμους.

6 comments:

gk said...

Εγώ το έχω δοκιμάσει και η αλήθεια είναι οτι είναι λίγο δυσλειτουργικό. Δίνουν μόνο σημειώσεις από τα lectures συνήθως και δε βγαίνει εύκολα άκρη. Αλλά γνώσεις κόποις κτήται...

Jordan said...

Βασικα και γω τωρα μολις το τσεκαρα και εμεινα με το στομα ανοιχτο. Οντως καποια downloads ειναι μη φιλικα αλλα γενικα εχει πολυ πραγμα και ειδικα ο,τι ειναι σε pdf. Μπραβο λοιπον στο MIT και μπραβο και στην Δαφνη που μας το γνωρισε!..

daf said...

Ααααααχχ Ιορδάνη μου να μου λεγες μπράβο αν είχα πάει στο ΜΙΤ όχι που είδα απλώς το site τους... Τι καλά να ξαναματασπούδαζα (αλλά κάτι άλλο αυτή τη φορά). ;) Πάμε λες στα εξωτερικά να γίνουμε πάλι φοιτητές? Τώρα στα γεράματα? ;)

Jordan said...
This comment has been removed by the author.
Jordan said...

Εγω παντως ανοιγω τον δρομο, με το συνθημα "Οι σπουδες αρχιζουν μετα τα τριαντα!". Ο Σεπτεμβρης(μαλλον) θα με βρει καπου στην Αγγλια για νεες περιπετειες. Και θεωρω εσενα σαν πρωτη μεντορα μου στους υπολογιστες..
Παντως δεν μπορεις να πεις, το πα και το κανα. Θυμασαι που ενα απογευμα πριν καποια χρονια που ηθελα να γινω παση θυσια χακερας(τρομαρα μου) μου ελεγες για Linux κτλ και γω καθομουν και τα σημειωνα; Χαχα, παντως αν και ακομα απεχω πολυ, πλησιαζω...που θα μου παει! -)
Εσυ τι αλλο θες να σπουδασεις; Δεν πιστευω σκηνοθεσια;..

daf said...

Χα χα, όχι σκηνοθεσία, είμαι των θετικών επιστημών.. Αν μπορούσα να σπουδάσω ξανά θα μάλλον θα σπούδαζα Γεωλογία. Αλλά τι τα θες, στην Ελλάδα είμαστε, εδώ δε γίνονται εύκολα αυτά. Ένα Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κάνανε και αμα έβλεπες πως δούλευε θα καταλάβαινες.. Θα ετοιμάσω ποστ επί του θέματος για να σε διαφωτίσω.
Πάντως εσύ αν μπορείς να βγείς έξω και να σπουδάσεις! Κάλλιο αργά παρά ποτέ!