Thursday, January 25, 2007

My Inventions: The autobiography of Nicola Tesla

Food for thought: Με πήρε προχθές η φίλη μου η Βάσω να μου πει ότι ψάχνει απεγνωσμένα το καινούργιο βιβλίο που έχει βγει για τον Τέσλα. Αφού ψάξαμε στο ίντερνετ όλα τα βιβλία που έχουν βγει στα ελληνικά για τον Τέσλα και συνειδητοποιήσαμε ότι τα έχουμε όλα, με άφησε να σπάζω το κεφάλι μου ποιο είναι αυτό το καινούργιο βιβλίο. Το hint μου ήταν ότι το βιβλίο είναι αυτοβιογραφία και έχει να κάνει με τις εφευρέσεις του. Μου είπε μάλιστα ότι είχε δει διαφήμιση σε κάποιο περιοδικό. Αν και μου φάνηκε περίεργο που άκουσα για αυτοβιογραφία, γιατί απ’ όσο ήξερα ο Τέσλα δεν έγραψε ποτέ την αυτοβιογραφία του, μετά θυμήθηκα πως πριν χρόνια είχα ανακαλύψει ένα αμφιβόλου προελεύσεως ebook στο διαδίκτυο το οποίο υποτίθεται πως ήταν η αυτοβιογραφία του εφευρέτη.

Το ebook αυτό είχε τίτλο The Strange Life of Nikola Tesla και σαν “εκδότης” αναφερόταν κάποιος John Penner ο οποίος έγραφε πως είχε βρει το σχετικό βιβλιαράκι σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο χωρίς να αναφέρεται όμως μέσα ποιός είναι ο συγγραφέας του. Καθώς το βιβλιαράκι ήταν γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο ο Penner (και οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του προφανώς) υπέθεσε ότι ήταν γραμμένο από τον ίδιο τον Τέσλα. Μετέφερε το κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή προσθέτοντας ένα editors note και μια εισαγωγή και το «ανέβασε» στο διαδίκτυο το 1995 με τίτλο The Strange Life of Nikola Tesla. Γράφει μάλιστα στο editors note χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει τον συγγραφέα και πως αν κάποιος τον γνωρίζει ας τον ενημερώσει κι αυτόν.

Με λίγο ψάξιμο ανακάλυψα ότι υπάρχει όντως μια “αυτοβιογραφία” του Τέσλα με τίτλο My Inventions: The autobiography of Nicola Tesla το οποίο πωλείται και στο Amazon και που ουσιαστικά είναι μια σειρά 6 άρθρων που έγραψε ο Νίκολα Τέσλα στο περιοδικό "The Electrical Experimenter" to 1919. O εκδότης είναι ένας Ben Johnston και η ημερομηνία έκδοσης το 1982 και η 18-σέλιδη εισαγωγή στο βιβλίο είναι γραμμένη από τον ίδιο τον Johnston.

Συγκρίνοντας τα δύο βιβλία βρήκα ότι είναι ίδια με κάποιες όμως αλλαγές όπως η παρακάτω:

Έκδοση του John Penner
"..In attempting to give a connected and faithful account of my activities in this story of my life, I must dwell, however reluctantly, on the impressions of my youth and the circumstances and events which have been instrumental in determining my career."

Έκδοση του Ben Johnston
"..In attempting to give a connected and faithful account of my activities in this series of articles which will be presented with the assistance of the Editors of the ELECTRICAL EXPERIMENTER and are chiefly addressed to our young men readers, I must dwell,
however reluctantly, on the impressions of my youth and the circumstances and events which have been instrumental in determining my career."

Υπάρχουν και άλλες διαφορές μεταξύ των δύο βιβλίων όπως μερικές απλές συντακτικές παραφράσεις αλλά και μερικές αρκετά περίεργες όπως αυτή:

Έκδοση του John Penner
“This was due to a number of causes. In the first place I had a brother who was gifted to an extraordinary degree; one of those rare phenomena of mentality which biological investigation has failed to explain. His premature death left my earth parents disconsolate. (I will explain my remark about my “earth parents” later.)"

Έκδοση του Ben Johnston
"This was due to a number of causes. In the first place I had a brother who was gifted to an extraordinary degree—one of those rare phenomena of mentality which biological investigation has failed to explain. His premature death left my parents disconsolate."

Τέλος πάντων, μετά από πολύ ψάξιμο κατέληξα στο Twenty First Century Books site, μια online πηγή πληροφοριών για τον Tesla το οποίο εξηγεί ότι η αυθεντική έκδοση της αυτοβιογραφίας είναι η επονομαζόμενη My Inventions (Hart Brothers, Williston, 1983) που προκύπτει από τα άρθρα του Electrical Experimenter το 1919 και πως κυκλοφορούν στο ίντερνετ αρκετά αντίγραφα τα οποία όμως προέρχονται από το The Strange Life of Nikola Tesla που ουσιαστικά είναι μια αλλαγμένη version του My Inventions. Η έκδοση του Penner είχε λάθη, παραλείψεις, μέχρι και διορθώσεις και πρόσθετα κομμάτια που δεν υπήρχανε στο αυθεντικό κείμενο. Από τα παραπάνω δεν προκύπτει ότι φταίει ο Penner για την όλη ιστορία αφού αυτός δήλωσε ότι δεν ήξερε για την επίσημη έκδοση και βρίσκοντας την αλλαγμένη εκδοχή του βιβλίου έσπευσε να την μεταφέρει σε ηλεκτρονική μορφή και να την 'ανεβάσει' στο ίντερνετ.

Και τις δύο εκδόσεις θα τις βρείτε εδώ: http://www.tfcbooks.com/special/mi_link.htm.

Εγώ ακόμη απορώ βέβαια, γιατί κάποιος να αλλάξει την αρχική εκδοχή των άρθρων/αυτοβιογραφίας και μάλιστα κατά τέτοιο περίεργο τρόπο.. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου ;)

4 comments:

geokalp said...

Πολύ καλο το search σου!

Anonymous said...

Ποιό βιβλίο (ελληνικό) θα πρότεινες για κάποιον που θέλει να μάθει για τον Tesla, χωρίς να είναι κάποιες πληροφορίες κουραστικές?

daf said...

Γειά σου anonymous. Εγώ έχω διαβάσει μεταξύ άλλων, και το "Ο θαυμαστός κόσμος του Τέσλα" του Στάμκου και ήταν καλό χωρίς να γίνεται κουραστικό.

Anonymous said...

Σε ευχαριστώ πολύ DAF.