Monday, February 05, 2007

Μπλοκάρετε τον ήλιο !

Η αμερικανική κυβέρνηση παροτρύνει τους επιστήμονες να βρουν τρόπους να μπλοκάρουν το φως του ήλιου έτσι ώστε να σταματήσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση χωρίς να χρειαστεί να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου!

Η πρόταση αυτή ήταν η επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης σε μια αναφορά της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στις κυβερνήσεις των χωρών το 2006.

Η αναφορά προβλέπει πως οι θερμοκρασίες πιθανόν θα αυξηθούν 2 με 4,5 βαθμούς κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα διπλασιαστούν συγκριτικά με το προ βιομηχανικό επίπεδό τους. Αυτή η αύξηση στη θερμοκρασία θα είναι ανομοιόμορφη εμφανίζοντας μεγαλύτερες αυξήσεις στον αρκτικό και προοδευτικά μικρότερες αυξήσεις νοτιότερα.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως τεχνικές για το μπλοκάρισμα του ήλιου όπως η τοποθέτηση τεράστιων καθρεφτών στο διάστημα, ή η διάχυση ανακλαστικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, θα ήταν μια ‘σημαντική ασφάλεια’ έναντι της αύξησης των εκπομπών και πιέζει να προταθούν οι παραπάνω τεχνικές από την αναφορά της IPCC.

Η αμερικανική απάντηση στην αναφορά της IPCC περιλάμβανε επίσης και σχόλιο πως η αναφορά τείνει να μεγαλοποιεί το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών και να εστιάζει στις αρνητικές επιδράσεις του.
Σε αντίθεση, η Αμερική θέλει να δώσει έμφαση σε εθελοντικά πρότυπα για την μείωση των εκπομπών και σε ανάληψη περισσότερων ευθυνών από τις υπό ανάπτυξη χώρες (!).

Η στραβά είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε..

http://www.ipcc.ch/
http://environment.guardian.co.uk/climatechange/story/0,,1999968,00.html
http://www.csmonitor.com/2007/0205/p02s01-wogi.html

No comments: