Thursday, September 06, 2007

Αλλαγές στο νέο Παγκόσμιο Άτλαντα των Times

Στις 3 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε ο νέος Παγκόσμιος Άτλαντας των Times ο οποίος τροποποιήθηκε σε σχέση με την προήγουμενη έκδοση του 2003 έτσι ώστε να συμπεριληφθούν οι αλλάγές στη γεωγραφία του πλανήτη λόγω των κλιματικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων αλλά και της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.

Μερικές αισθητές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών που συμπεριέλαβαν οι χαρτογράφοι του άτλαντα στη νέα έκδοση είναι:

• Η θάλασσα της Αράλης στην Κεντρική Ασία η οποία έχει συρρικνωθεί κατά 75% από το 1967 κυρίως λόγω της υπερβολικής άρδευσης
• Η λίμνη Τσαντ στην Αφρική η οποία έχει συρρικνωθεί κατά 95% από το 1963 λόγω συνδυασμού μείωσης των μουσώνων και ανθρώπινης εκμετάλλευσης
• Η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας είναι 25 μέτρα πιο χαμηλή απ' ότι ήταν πριν 50 χρόνια όπου και πάλι η συρρίκνωση είναι λόγω υπερβολικής άρδευσης
• Η επέκταση των βαλτοτόπων της Μεσοποταμίας. Το 90% της περιοχής αυτής είχε καταστραφεί στη δεκαετία του 1990 λόγω της εκτροπής του νερού για γεωργική άρδευση και την εσκεμμένη αποξήρανση που διατάχθηκε από τον Σαντάμ Χουσεϊν ως αντίποινα στους Άραβες των βάλτων για την εξεγέρσή τους μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου. Μετά το τέλος της διακυβέρνησης του Χουσεϊν όμως, το 2003, οι Άραβες των Βάλτων έχουν επιστρέψει στην περιοχή και δουλεύουν με επιτυχία για την επαναφορά των βαλτοτόπων.

Οι χαρτογράφοι προετοιμάζονται βέβαια και για άλλες μελλοντικές αλλαγές. Υπάρχει για παράδειγμα ένα χωριό Ίνουιτ στους πάγους της Αλάσκα, το Σισμαρέφ, το οποίο βρίσκεται σε ένα στενό νησάκι κατα μήκος του Στενού Μπέρινγκ. Εκεί το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας απειλούν το κομμάτι της γης πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το Σισμαρέφ, που ενδέχεται να είναι η πρώτη αμερικανική κοινότητα που θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει σε πιο ζεστές περιοχές.

Οι επιστήμονες επίσης προειδοποιούν πως απειλούνται με εξαφάνιση κοραλλιογενείς ύφαλοι (των οποίων το 40% έχει πλήρων καταστραφεί), τροπικά δάση (κάθε χρόνο χάνεται τουλάχιστον το 1%), αλλά και ολόκληρες παραλίες. Μεταβάλλονται ανησυχητικά πολλές ακτογραμμές όπως του Μπαγκλαντές όπου η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κάθε χρόνο. Συνέπειες μπορούν να υπάρξουν και στις ακτογραμμές της Κίνας λόγω του ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο Χουάνγκ Χε ή Κίτρινος Ποταμός, μπορεί να ξεραθεί τόσο πολύ τα καλοκαίρια που να μην φτάνει πλέον μέχρι τη θάλασσα.

Επίσης, μέχρι το 2008, ο αριθμός των ανθρώπων που μένουν σε αστικές περιοχές θα ξεπεράσει τον αριθμό αυτών που μένουν στην επαρχία.

Newscientist.com
Timesonline.co.uk
Telegraph.co.uk
Traveltimes.gr
Makthes.gr

6 comments:

geokalp said...

πως μ' αρέσουν οι Άτλαντες...
και πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα...

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

λες να ερχεται το τελος?

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

απο την αποσταθεροποιηση υδριτων?!
;-)

daf said...

@_st_: Χαχα! Τελικά επηρεάστηκες κι εσύ απ΄το βιβλίο και σ' έχουν στοιχειώσει οι υδρίτες μεθανίου! ;)

Σοβαρά τώρα, ο παγκόσμιος χάρτης μπορεί να αλλάξει ανα πάσα στιγμή λόγω κλιματικών αλλαγών ή καταστροφών κλπ. Το ζήτημα για μένα είναι κατά πόσον αλλάζει λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης και εδώ είναι το tricky part στα άρθρα που αναφέρονται στην αλλαγή του χάρτη των Times.

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

παντως παρολο που εμεις νομιζουμε το αντιθετο, οι χαρτες παντα αλλαζουν αφου ακομη και οι ηπειροι κουνιουνται...
Οσο για τις λιμνες που εξαφανιζονται υπαρχουν και εδω.. Γιαννιτσων, Κωπαϊδα, Βολβη

GeeBee said...

γενικά πολλές αλλαγές συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια... άλλες τις αναμέναμε, άλλες όχι. πάντως, όλοι μας είμαστε σε ένα βαθμό - άλλος λίγο άλλος πολύ - υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

άλλες φορές οι επιπτώσεις αργούν να φανούν και τρομάζουμε μόλις εμφανιστούν... άλλες πάλι είναι προβλέψιμες από την πρώτη στιγμή, αλλά ζούμε στην ψευδαίσθηση πως όλα τελικά θα μας έρθουν βολικά και όπως τα χαμε φανταστεί...

οπότε τελικά... τελικά να η νέα έκδοση του Άτλαντα :-)