Monday, June 25, 2007

Ηχορύπανση

Πόσες φορές, μα πόσες φορές δεν έχω ξυπνήσει από το θόρυβο του φτωχο-κάγκουρα που περνάει με το μηχανάκι του και την πειραγμένη εξάτμιση κάτω απ' το μπαλκόνι μου και με φτάνει στα όρια καρδιακού επεισοδίου ή αντί γι αυτόν υπάρχει και η κατηγορία του νεόπλουτο-κάγκουρα με το σπορ αυτοκίνητό και την επίσης πειραγμένη εξάτμιση. Ξερώ πολλούς που δεν έχουν λεφτά να φάνε αλλά κυκλοφορούν με RX-8 και μοστράρουν τις μούρες τους δεξιά κι αριστερά. Για να μην αναφερθώ και σ΄ αυτούς που βάζουν το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου τους να παίζει στο διαπασών, έχοντας τα παράθυρα κατεβασμένα και με τα μπάσα να προκαλούν ισχυρότατες δονήσεις.

Τι είπατε? Γιατί οι εν λόγω τύποι δεν κόβονται όταν περνάνε ΚΤΕΟ??? Γιατί στα ΚΤΕΟ το ντεσιμπελόμετρο το 'χουν κρυμμένο σε κανα συρτάρι μάλλον. Κοινώς, αμφιβάλλω αν κάνουνε μετρήσεις θορύβου στα αυτοκίνητα και στις μηχανές.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά, σιγά μωρέ ας αφήσουμε τα παιδιά να κάνουν το κομμάτι τους, για διαβάστε λίγο τι μπορεί να προκαλέσουν τα μεγάλα επίπεδα θορύβου στον άνθρωπο. Κι όταν λέμε μεγάλα τι εννοούμε? Αρκεί να πω ότι το όριο της ανθρώπινης αντοχής είναι 140db και οι συνεχείς θόρυβοι των 120db προκαλούν ζημιά στην ανθρώπινη υγεία. Ο παρακάτω πίνακας είναι από το site του AutoTriti:

ΕΝTAΣΗ ΘΟΡΥΒΩΝ

• Ψίθυρος 20 dB
• Ομιλία 30 dB
• Κατοικίες χωρίς πολύ κυκλοφορία 40 dB
• Ήσυχος δρόμος 50 dB
• Επιβατικό αυτοκίνητο 60 dB
• Κλάμα παιδιού 80 dB
• Θορυβώδης δρόμος 80 dB
• Σταθμός λεωφορείων 90 dB
• Βαρύ φορτηγό 93 dB
• Δισκοπρίονο 105 dB
• Μοτοσικλέτα χωρίς σιγαστήρα 120 dB
• Απογείωση αεροπλάνου 110-120 dB


Η ηχορύπανση λοιπόν ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αυξημένη πίεση λόγω της οποίας μπορεί να παρουσιαστούν καρδιαγγεακά νοσήματα. Σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε κοινοτικό επίπεδο, η ηχορύπανση μειώνει την παραγωγικότητα, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης, αυξάνει τα ατυχήματα, αυξάνει τις ημέρες απουσίας από την εργασία και συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ο θόρυβος επίσης συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες στον άνθρωπο.

Αυτή η ηχορύπανση την οποία αναγκαζόμαστε να υποστούμε καθημερινά, ειδικά όσοι ζούμε σε μεγάλες πόλεις, είναι ένα νέο είδος τρομοκρατίας, η ακουστική τρομοκρατία και όσοι την εξασκούν πάνω μας θα έπρεπε να διώκονται ποινικά. Αν και υποτίθεται ότι είναι παράνομο σύμφωνα με τους Ελληνικούς νόμους, όπως καταλαβαίνετε, κανένας δεν πληρώνει πρόστιμο σ' αυτή τη χώρα γι αυτά τα πράγματα. Είναι όπως η κακοποίηση ζώου που απαγορεύεται από το νόμο αλλά αν πας σ' ένα αστυνομικό τμήμα και κάνεις μια καταγγελία θα δεις πως θα γελάσουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα αδιαφορήσουν οι εκπρόσωποι του νόμου.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που αγκομαχάμε απ' τη ζέστη κι ανοίγουμε διάπλατα τα παράθυρα μπας και μπορέσουμε να κοιμηθούμε τα βράδυα, λυπηθείτε μας κάγκουρες των δρόμων και των νόμων κι αφήστε μας στην ησυχία μας..


Σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηχορύπανση
http://europa.eu/scadplus/leg/el/s15003.htm

Οργανισμός για την καταπολέμηση του θορύβου
http://www.nonoise.org/


ΥΓ. Δείτε επίσης απόσπασμα από απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα σχετικά με την ηχορύπανση:


"Ειδικότερα, οι παραβάτες των διατάξεων αυτών, οι οποίοι προκαλούν με την κίνηση και λειτουργία των οχημάτων τους θορύβους πέραν των επιτρεπόμενων ορίων, τιμωρούνται με πρόστιμο και με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ, πέραν της ποινικής δίωξης, εφαρμόζεται και το μέτρο της ακινητοποίησης του οχήματος. Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με την παρ. 3 του αρ. 15 του ΚΟΚ, τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής καυσαερίων ή θορύβων. Με τις Γ/20/81507/898/17-8-1988 και 28340/24401921 2-7-1992 αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και ΠΕ.χΩ.Δ.Ε. καθορίζονται τα επιτρεπόμενα όρια των θορύβων που προκαλούνται από την κίνηση και λειτουργία των πάσης φύσεως οχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διατάραξης της κοινής ησυχίας των πολιτών και γενικά της ηχορύπανσης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας διενεργούν καθημερινούς ελέγχους και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης των ανωτέρω διατάξεων και των επιτρεπόμενων ορίων στάθμης θορύβων επιβάλλονται σε βάρος των παραβατών οι προβλεπόμενες ποινές."

20 comments:

gk said...

Βασικά εμένα με εκνευρίζουν και κάτι γύφτοι και παλιατζίδες που γυρνάνε στον δρόμο με τα Datsun και τα μεγάφωνα και διαλαλούν την πραμάτεια τους 8 το πρωί ή 4 το μεσημέρι. Λες και αφορά όοολοι την γειτονία τι πουλάνε αυτοί.
Μεροκάματο βγάζουν δε λέω. Αλλά δε σημαίνει ότι πρέπει να σηκώνουν όλο τον κόσμο στο πόδι....

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

καλα δηλαδη ο κανγκουρας με το παπι χωρις εξατμιση παραγει την ιδια ηχορυπανση με εναν μποινγκ 747!!!
Ημαρτον!!!

Anonymous said...

εισαι στο μυαλο μου μεσα
δεν παει αλλλο ρε γμτ!!!

daf said...

@_ST_: Και μένα μου έκανε εντύπωση αλλά και σε ξένα site που διάβασα έτσι λέει.

@dealsend: Όντως δεν πάει άλλο. Φαντάσου εγώ που μένω πάνω σε σχετικά κεντρικό δρόμο της περιοχής μου ο οποίος οδηγεί παραλιακά σε καφετέριες τι αναγκάζομαι κι ακούω κάθε μέρα.. και νύχτα..

@gk: Ε οι γύφτοι τουλάχιστον δεν περνάνε καθημερινά, ούτε περνάνε ξημερώματα να σου πουλήσουν την πραμάτεια τους.. Άσε που άμα πουλάνε καρπούζια θα κατέβω να αγοράσω :P

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

Να κατεβούμε όλοι στους δρόμους με μόνο ενα συνθημα!!!

"Ολοι οι Κανγκουροι Στην Αυστραλία!!!"

geokalp said...

δεν μπορείς να καταλάβεις πραγματικά τι σημαίνει ηχορρύπανση εκτός εάν φύγεις από ένα πολυσύχναστο μέρος και πας να μείνεις κάπου όπως δεν υπάρχει τέτοια ρύπανση... ρωτήστε εμένα που το έκανα πρόσφατα...
εκεί που μένω ακούω΄μόνο τον θόρυβο από το σκουπιδιάρικο (8-9:30 κάθε βράδυ)
προηγουμένως, 100db κάθε 10-15 λεπτά που πέρναγε το λεωφορείο... αφήνω στην άκρη τα παπιά...

geokalp said...

P.S. ξέχασα να σου πω πόσο μου αρέσουν τα posts σου!!!

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

πολυ καλυτερο το μπλογκ στα μπλε!!!
Keep Blogging Daf!!!!!!

Πολυ καλο το μπλογκ!

Paraskevi said...
This comment has been removed by the author.
Jordan said...
This comment has been removed by the author.
Jordan said...

Οταν ακουω παπιά με εξατμισόνι zebring, νικελομενα και με τους αλητηριους- η φτερνα- να εξεχει προς τα εξω-γεματους -καμαρι- αναβατες για το τρομερο easy rider εργαλειο που διαθετουν, εχω παντα την ιδια φαντασιωση. Να δεσω καθετα στο δρομο ενα πλαστικο διαφανο σπαγκο-σαν αυτο που εχουν οι απλωστρες-και να τους ριχνω κατω τους ατιμους την ωρα που περνανε. Και μετα μολις πεφτουν να στεκομαι απο πανω τους και να τους ρωταω "'Do you feel lucky?' Well, do ya punk?" Kαι μετα να φτυνω λιγο μασημενο καπνο.
J.

daf said...

Αχαχαχαχα! Εκεί με το μασημένο καπνό μ' αποτελείωσες!!

idmos said...

Poly tha ithela na ypaxoun desibelometra mesa stis poleis syndedemena me fwtografikes mhxanes kai etsi kathe fora pou pernaei kapoios kai kanei thoribo na tou stelnei thn klhsh sto spiti.....
dhladh mono thn taxythta einai pou koitazoun? giati den prosexoun kai th fasaria?
ase pou einai kai allos enas tropos na bgalei extra xrhmata h endoksh ellhnikh astynomia....
profanws omws den exei erthei sthn Ellada kamia etairia me tetoia desibelometra gia na dwsei kai thn katalhlh miza ston ypourgo....

Παρατηρήτηριο Πυλαίας said...

Για την απουσία σου από τον Γάμο της Χρονιάς είσαι απόλυτα δικαιολογημένη!!
Γιατί ομως δεν γράφεις τιποτε στο μπλογκ? ακόμα με την ηχορύπανση ασχολείσαι?!

Anonymous said...

Ξέρετε πόσες φορές τηλεφώνησα φέτος στην τροχαία να διαμαρτυρηθω γιατί δεν κάνουν τίποτε απολύτως για τα στερεοφωνικά των αυτοκινήτων ; Πόσους άλλους άκουσα να διαμαρτύρονται για τα μηχανάκια; Η τροχαία ασχολείται με τις ζώνες και τα κράνη, λες και με ενδιαφέρει εμένα όταν ξυπνάω τη νύχτα ή το μεσημέρι εάν ο άλλος φοράει ζώνη ή κράνος !!! Εξωφρενική η κατάσταση !!!

Anonymous said...

Αν το ψαξετε λιγο οπως εγω θα δειτε οτι εχει φτασει στα ορια του πολυς κοσμος με τα μηχανακια.
Εγω πλεον εχασα την ψυχραιμια μου φετος και με τον αδερφο μου αρχισαμε πολεμο.
Ηρθαμε στο χωριο απο την αθηνα για να συγκεντρωθουμε να μελετησουμε για το πανεπιστημιο και να ασχοληθουμε με την εργασια μας και τα δεκαπενταχρονα με τα μηχανακια ηθελαν να μας κανουν γυμνασια.Δε μιλαμε για ηχορυπανση μιλαμε για τρομοκρατηση πλεον εφοσον δεν μπορεις να κοιμηθεις!

Ευτυχως που ο αδερφος μου γυμναζετε και ειναι 120 κιλα 1.87 υψος.
Οσα περνουσαν μπροστα απο το σπιτι μας κατεβηκαμε στο δρομο και εγινε φασαρια,πηγαμε στους γονεις τους αλλα τα κυνηγησαμε ως το σπιτι τους ,γιατι βλεπεις δεν εχουν και πινακιδες τα παιδια στα αεροπλανα τους!!!

Παντως το αποτελεσμα ειναι οτι εχουμε ησυχασει πλεον απο τη φασαρια και κοιμομαστε απο τις 10 το βραδυ.Ευτυχως εδω μιλαμε για καμια πενταρια ατομα.

Ομως το προβλημα πρεπει να λυθει γενικοτερα.Πρεπει να εφαρμοστει ο νομος ,δεν δωσαμε το δικαιωμα μας να προστατευουμε τον εαυτο μας στην αστυνομια για να μας βασανιζουν καθημερινα.Δειτε πως οριζεται η υγεια απο τον παγκοσμιο οργανισμο υγειας?

Θελετε να οργανωσουμε μια προσπαθεια ωστε να μαζευτουν υπογραφες και να τη στειλουμε στους αρμοδιους φορεις?

daf said...

Αγαπητέ π.θ. από τη στιγμή που η νομοθεσία υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται δεν ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε πολλά δυστυχώς.. Ίσως εάν ο κόσμος διαμαρτύρεται πιο έντονα αρχίσουν οι αρχές να δίνουν περισσότερη σημασία στο συγκεκριμένο πρόβλημα..

Φάνης Α. Τσαπικούνης said...

Τα τελευταία χρονιά ζω μια κόλαση και πιστεύω ότι δεν θα την βγάλω καθαρή.

Συγκεκριμένα: Διαμένω πάνω σε κεντρικό δρόμο (Βάρδα, Ηλείας) και από τις 07.30 το πρωί έως και τις 23.30 (περίπου) την νύκτα δεν υπάρχει ησυχία λόγω των εξατμίσεων σε μηχανάκια και αυτοκίνητα. Η ορχήστρα συμπληρώνεται με τα τρακτέρ, τα φορτηγά, τους πλανόδιους με ντουντούκες, τα κορναρίσματα κλπ.

Με την πάροδο της ώρας τα συμπτώματα έχουν ως εξής: εκνευρισμός, ταχυπαλμία,
αίσθημα ελαφριάς μέθης/ζάλης,
κρίσεις πανικού,
δυσφορία/δυσκολία στην αναπνοή

Τα συμπτώματα είναι με την σειρά και στο τελευταίο έχω φτάσει λίγες φορές αλλά στα τρία πρώτα σχεδόν καθημερινά. Γλυτώνω από αυτά μονό όταν ταξιδεύω και λείπω, δηλαδή όχι περισσότερο μια-δυο ημέρες την εβδομάδα.

Όταν κατεβαίνει κάποιος με μεγάλη ταχύτητα με αλλαγμένη/πειραγμένη εξάτμιση στο αυτοκίνητο, νιώθω το μυαλό μου να γκρεμίζεται και το έμφραγμα να μου χαμογελάει.

Πρέπει να γράψω μερικά papers αν θέλω να διεκδικήσω καμιά θέση σε ερευνητικό ίδρυμα ή αεί, (εχω διδακτορικό στην μυκητολογία) και δεν έχω ούτε την διάθεση ούτε την ικανότητα να συγκεντρωθώ.

Fanis

daf said...

@Fanis: Αν είναι τόσο χάλια η κατάσταση εγώ στη θέση σου θα μετακόμιζα ακόμη κι αν το σπίτι ήταν δικό μου. Ειλικρινά δηλαδή δεν αξίζει να διακινδυνεύεις την υγεία σου και την σωματική αλλά και την πνευματική.

Φάνης Α. Τσαπικούνης said...

Σωστά, όμως δεν μπορώ να φύγω και αφού δεν μπορώ, λεω να το παλέψω.