Tuesday, February 13, 2007

Ο λιναρόσπορος, ο μεσημεριανός υπνάκος και το ελληνικό ίντερνετ

Σήμερα πέτυχα δύο άρθρα στον ξένο ηλεκτρονικό τύπο που αναφέρονται σε μελέτες και συμπεράσματα ελληνικών πανεπιστημίων πάνω στον τομέα της υγείας. Εγώ έψαξα να βρω αντίστοιχες αναφορές στο ελληνικό ίντερνετ αλλά ματαίως.. Γιατί έτσι?


Ο μεσημεριανός υπνάκος προστατεύει την καρδιά (το άρθρο εδώ)


Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο μεσημεριανός υπνάκος βοηθάει στην υγεία της καρδιάς και αποτρέπει θανάσιμες καρδιοαγγειακές παθήσεις. Προηγούμενες μελέτες έχουνε δείξει ότι σε χώρες όπου ο μεσημεριανός ύπνος είναι σύνηθες φαινόμενο (όπως στις Μεσογειακές και σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής) τα ποσοστά θανάτου από καρδιά είναι μικρότερα από το μέσο όρο των χωρών όπου ο μεσημεριανός ύπνος δε συνηθίζεται. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν πως οι μεσημεριανοί ύπνοι βοηθάνε στην υγεία της καρδιάς μέσω της μείωσης του στρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το εργασιακό στρες με πολλά προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, γρίπη, υψηλή πίεση και διαβήτη.


Το λιναρέλαιο μειώνει την υψηλή πίεση (το άρθρο εδώ)


Μια πρόσφατη μελέτη ερευνητών από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών υποστηρίζει πως μια δίαιτα που ενισχύεται με λιναρέλαιο (το λάδι του λιναρόσπορου) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της υψηλής πίεσης μέχρι και 6%. Το λιναρέλαιο είναι πλούσιο σε Ω-3 άλφα-λινολεϊκό οξύ (ALA).


------------------------------------------------

Σχετικά με το λιναρόσπορο και τις ιδιότητές του: ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και της εμμηνόπαυσης, από την κατάθλιψη και από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καταπολεμάει τη δυσκοιλιότητα, μειώνει τη χοληστερίνη, και ενισχύει το ανοσοποιητικό.


Επίσης, σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας για την Έρευνα του Καρκίνου, τα Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να προστατεύουν τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού.


Έχω κι άλλα να γράψω για το λιναρόσπορο αλλά σε άλλο post.

2 comments:

gk said...

Ωραία. Τώρα μπορούμε να λιώνουμε στον μεσημεριανό ύπνο χωρίς τύψεις. Χα χα

Jordan said...

Οι επιστημονικη κοινοτητα εχει αποφανθει για τον υπνο που κραταει μεχρι το μεσημερι;