Saturday, April 03, 2010

Παιδότοποι για ηλικιωμένους!

Σήμερα διάβασα ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον άρθρο στο site Natural News.

Λέει λοιπόν, πως τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να φτιάχνονται στην Αγγλία και την Ιαπωνία παιδότοποι για ηλικιωμένους. Στο Μάντσεστερ της Αγγλίας οι ηλικιωμένοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό ελαφριάς άσκησης στο δημοτικό πάρκο Dam Head ενώ στην Ιαπωνία όπου τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται και ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται, οι παιδότοποι που δεν χρησιμοποιούνται πλέον αναδιαμορφώνονται για χρήση από τους ηλικιωμένους πολίτες. Στην Ιαπωνία άλλωστε, όλο και λιγότεροι άνθρωποι τεκνοποιούν και ο πληθυσμός των ανθρώπων που αγγίζουν τα 100 φτάνει τις 400.000, συνεπώς δίκαια έχει τον τίτλο του γηραιότερου πληθυσμού στον πλανήτη.

Οι ηλικιωμένοι δεν απολαμβάνουν μόνο την άσκηση αλλά και την κοινωνικοποίηση. Πολλοί αισθάνονται απομονωμένοι από την κοινότητα τους. Κάποιοι αναφέρουν ότι βιώνουν μια αυξημένη αίσθηση ευημερίας μετά την άσκηση.

Το πάρκο αναψυχής για ηλικιωμένους στο πάρκο Dam Head στο Μάντσεστερ, χτίστηκε από την ένωση των κατοίκων και είναι βασισμένο σε μια γερμανική ιδέα. Κόστισε 15.000 λίρες (περίπου 17.000 ευρώ). Το πάρκο γειτονεύει με ένα παιδότοπο για παιδιά, έτσι ώστε οι παππούδες και τα εγγόνια τους να παίζουν μαζί. Ο Joan Fitzgerald, ο πρόεδρος της ένωσης των κατοίκων, ο οποίος χρησιμοποιεί επίσης το πάρκο, είπε: «Όταν δοκιμάσαμε το πάρκο όλοι οι άνθρωποι που φέραμε ήταν πάνω από 70 ετών. Και δεν είχα άκουσει ποτέ τόσο πολύ γέλιο! Πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι κανείς πολύ γέρος για να παίξει και αυτό με βοηθά επίσης να κρατιέμαι και σε καλή φυσική κατάσταση».

Η Πέγκυ Γιουήλ, 74 ετών, που ήταν στην αρχική ομάδα δοκιμής, είπε "Σε κάνει να αισθάνεσαι 21 και πάλι!". Το πάρκο αναψυχής βοηθά επίσης και τους αδύναμους πολίτες παρέχοντας εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον σε αναπηρικό καροτσάκι που θέλει να ενδυναμώσει τον κορμό του.

Πάρκα αναψυχής για ηλικιωμένους υπάρχουν στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.

Φυσικά και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ακόμα στην Ελλάδα. Και δεν το βλέπω να γίνεται και σύντομα. Στις μεγάλες πόλεις οι ηλικιωμένοι θα βγουν για μια βόλτα σε κάποιο κοντινό πάρκο και οι άντρες μπορεί να πάνε κανα καφενείο αν έχουν στέκι. Ως εκεί. Α, είναι και τα ΚΑΠΙ. Αυτά. Είναι λυπηρό πόσο αδιάφορους μας αφήνουν μερικές φορές οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας (ή μπορεί και οι συγγενείς μας). Θυμάμαι τον παππού μου που έλεγε "Εκεί που ήσουν είμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις". Μερικές φορές ξεχνάμε ότι δεν θα αργήσουμε και εμείς να γίνουμε senior citizens!

Μερικές φώτο για να δείτε πως την περνάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες σ' αυτά τα πάρκα. They're having a blast !! Και πολύ τους χαίρομαι ! :)


photo by : www.manchestereveningnews.co.uk

photo by : http://www.wicksteed.co.uk/

3 comments:

geokalp said...

συμπτωματικά στη Σαλόνικα ήταν κάποτε ο Γκάλης που είχε "οραμα" να φτιάξει κάτι τέτοιο
η ιδέα παραμένει για όλη την Ελλάδα καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν ειδικά βορειοευρωπαϊους να κατέβουν και να απολαύσουν τη σύνταξή τους
ανταγωνιστής είναι η Ισπανία αλλά νομίζω σα τη Κρήτη δεν υπάρχει τίποτα!

φιλιά και καλή ανάσταση σε όλους σας!

daf said...

xristos anesti geokalp :) paei kai to pasxa, pame twra gia kalokairi ;)

geokalp said...

daf αληθώς ανέστη!

υπάρχει σοβαρή περίπτωση ο γολγοθάς να ξεκινά τώρα...

φιλιά πολλά στην οικογένεια!