Εν μέσω οικονομικής κρίσης και καθώς τα οικονομικά μας έχουν πάρει την κατιούσα (εσείς μπορεί να φανήκατε τυχεροί εμείς όχι..) το ευρυματικό μυαλό του ανθρώπου πρέπει να εφευρίσκει εναλλακτικούς τρόπους να συνεχίσει να απολαμβάνει τα πράγματα που τον ικανοποιούν. Για τους λίγους(?) εσάς λοιπόν που είστε βιβλιόφιλοι και βιβλιοφάγοι αλλά χτυπημένοι απ' τις συγκυρίες της εποχής μετράτε τις πενταροδεκάρες για να πάρετε ένα βιβλίο να διαβάσετε σας έχω λύση.
Καταρχάς να πω ότι θα μπορούσατε να αρχίσετε να επισκέπτεστε ξανά-μανά τις δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης σας - τι σας θύμησα τώρα, κι εγώ όταν είμουν παιδί τις είχα ξεσηκώσει όλες, μετά μεγάλωσα, μάγκεψα και τα αγόραζα τα βιβλία που ήθελα. Κατά δεύτερον, μπορείτε να πάρετε σβάρνα τους γνωστούς και φίλους και να αρχίσετε να δανείζεστε βιβλία.
Αν είστε όμως σαν κι εμένα που η αγαπημένη μου ασχολία ήταν να παραγγέλνω βιβλία online, καθώς δεν έχω το χρόνο και την ευχέρεια να πολυκυκλοφορώ, μπορείτε κάλλιστα να συνεχίσετε να το κάνετε χωρίς να αγοράζετε τα βιβλία. Το site BookMooch σας δίνει τη δυνατότητα να ζητήσετε βιβλία από άλλους χρήστες και βέβαια να στείλετε κι εσείς με τη σειρά σας βιβλία σε άλλους. Μια έξυπνη ιδέα που μοιάζει με την ιδέα του Bookcrossing που, όπως έχω ξαναγράψει σε προηγούμενο ποστ μου, βιβλία αφήνονται σε δημόσιους χώρους όπου άλλοι αναγνώστες μπορούν να πάνε και να τα πάρουν, να τα διαβάσουν, και με τη σειρά τους να τα αφήσουν κάπου για τον επόμενο επίδοξο αναγνώστη.
Επανέρχομαι στο BookMooch λοιπόν, στο οποίο μόλις γράφτηκα για να δω πως δουλεύει. To BookMooch χρησιμοποιεί ένα σύστημα πόντων όπου παίρνεις πόντους όταν καταχωρείς βιβλία που θες να δώσεις, όταν στέλνεις βιβλία (ειδικά αν στείλεις εξωτερικό παίρνεις περισσότερους πόντους) και σου αφαιρούνται πόντοι όταν λαμβάνεις βιβλία που ζήτησες. Ουσιαστικά το όλο σύστημα χρησιμεύει στο να κρατάει μια ισορροπία στα βιβλία που δέχεται και στέλνει κανείς. Δεν μπορεί να γραφτεί κάποιος πχ και να ζητάει συνέχεια βιβλία χωρίς να στέλνει τίποτα!
Το καλό είναι ότι έχει και αρκετούς χρήστες από Ελλάδα οι οποίοι έχουν στις λίστες τους και ελληνικά και ξένα βιβλία οπότε μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και όσοι από σας δεν διαβάζετε μη μεταφρασμένα βιβλία.
Πάω λοιπόν να καταχωρήσω τη λίστα με τα βιβλία μου και να αρχίσω να μοιράζομαι. 'Cause you know folks.. it's all about sharing.
Wednesday, April 07, 2010
Saturday, April 03, 2010
Παιδότοποι για ηλικιωμένους!
Σήμερα διάβασα ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον άρθρο στο site Natural News.
Λέει λοιπόν, πως τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να φτιάχνονται στην Αγγλία και την Ιαπωνία παιδότοποι για ηλικιωμένους. Στο Μάντσεστερ της Αγγλίας οι ηλικιωμένοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό ελαφριάς άσκησης στο δημοτικό πάρκο Dam Head ενώ στην Ιαπωνία όπου τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται και ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται, οι παιδότοποι που δεν χρησιμοποιούνται πλέον αναδιαμορφώνονται για χρήση από τους ηλικιωμένους πολίτες. Στην Ιαπωνία άλλωστε, όλο και λιγότεροι άνθρωποι τεκνοποιούν και ο πληθυσμός των ανθρώπων που αγγίζουν τα 100 φτάνει τις 400.000, συνεπώς δίκαια έχει τον τίτλο του γηραιότερου πληθυσμού στον πλανήτη.
Οι ηλικιωμένοι δεν απολαμβάνουν μόνο την άσκηση αλλά και την κοινωνικοποίηση. Πολλοί αισθάνονται απομονωμένοι από την κοινότητα τους. Κάποιοι αναφέρουν ότι βιώνουν μια αυξημένη αίσθηση ευημερίας μετά την άσκηση.
Το πάρκο αναψυχής για ηλικιωμένους στο πάρκο Dam Head στο Μάντσεστερ, χτίστηκε από την ένωση των κατοίκων και είναι βασισμένο σε μια γερμανική ιδέα. Κόστισε 15.000 λίρες (περίπου 17.000 ευρώ). Το πάρκο γειτονεύει με ένα παιδότοπο για παιδιά, έτσι ώστε οι παππούδες και τα εγγόνια τους να παίζουν μαζί. Ο Joan Fitzgerald, ο πρόεδρος της ένωσης των κατοίκων, ο οποίος χρησιμοποιεί επίσης το πάρκο, είπε: «Όταν δοκιμάσαμε το πάρκο όλοι οι άνθρωποι που φέραμε ήταν πάνω από 70 ετών. Και δεν είχα άκουσει ποτέ τόσο πολύ γέλιο! Πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι κανείς πολύ γέρος για να παίξει και αυτό με βοηθά επίσης να κρατιέμαι και σε καλή φυσική κατάσταση».
Η Πέγκυ Γιουήλ, 74 ετών, που ήταν στην αρχική ομάδα δοκιμής, είπε "Σε κάνει να αισθάνεσαι 21 και πάλι!". Το πάρκο αναψυχής βοηθά επίσης και τους αδύναμους πολίτες παρέχοντας εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον σε αναπηρικό καροτσάκι που θέλει να ενδυναμώσει τον κορμό του.
Πάρκα αναψυχής για ηλικιωμένους υπάρχουν στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά.
Φυσικά και δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ακόμα στην Ελλάδα. Και δεν το βλέπω να γίνεται και σύντομα. Στις μεγάλες πόλεις οι ηλικιωμένοι θα βγουν για μια βόλτα σε κάποιο κοντινό πάρκο και οι άντρες μπορεί να πάνε κανα καφενείο αν έχουν στέκι. Ως εκεί. Α, είναι και τα ΚΑΠΙ. Αυτά. Είναι λυπηρό πόσο αδιάφορους μας αφήνουν μερικές φορές οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας (ή μπορεί και οι συγγενείς μας). Θυμάμαι τον παππού μου που έλεγε "Εκεί που ήσουν είμουνα κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις". Μερικές φορές ξεχνάμε ότι δεν θα αργήσουμε και εμείς να γίνουμε senior citizens!
Μερικές φώτο για να δείτε πως την περνάνε οι παππούδες και οι γιαγιάδες σ' αυτά τα πάρκα. They're having a blast !! Και πολύ τους χαίρομαι ! :)
photo by : www.manchestereveningnews.co.uk
photo by : http://www.wicksteed.co.uk/
Subscribe to:
Posts (Atom)