To Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) έχει εφαρμόσει από το 2002 ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης μέσω διαδικτύου προσφέροντας δωρεάν σημειώσεις, βίντεο και αρχεία ήχου από διαλέξεις, και γενικώς την ύλη μαθημάτων που διδάσκονται εκεί προς κάθε ενδιαφερόμενο.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε μάλιστα ότι το ΜΙΤ αποφάσισε να δώσει πρόσβαση σε όλα τα 1800 μαθήματα του πανεπιστημίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάθε μήνα συνδέονται με το site του OpenCourseWare (OCW) του ΜΙΤ περίπου 1.500.000 χρήστες εκ των οποίων το 17% είναι εκπαιδευτικοί, το 32% φοιτητές σε άλλα πανεπιστήμια και το 49% αυτοδίδακτοι.
"Πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση μπορεί να προοδεύσει όταν η γνώση μοιράζεται ανοιχτά και ελεύθερα" λέει η διευθύντρια του προγράμματος OCW στο ΜΙΤ.
Αυτό θα πει δωρεάν εκπαίδευση κυρίες και κύριοι και όχι αυτό που απαιτούν οι έλληνες φοιτητές τον τελευταίο καιρό αντιμαχόμενοι τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό. Αυτός που θέλει να μάθει θα μάθει. Αυτός που δεν θέλει, απ' την άλλη, μπορεί να κάνει καταλήψεις, να χάνει μαθήματα, να σπάει και να γκρεμίζει στο όνομα μιας δωρεάν παιδείας που και να την είχε έτσι όπως την ήθελε δεν θα την εκτιμούσε..
Κι άντε για να προλάβω τυχόν κακοπροαίρετους που ψάχνουν να βρουν να πιαστούν απ' οπουδήποτε και να το γυρίσουν πάλι στα δικά μας, να διορθώσω ή μάλλον να ξεκαθαρίσω πως στην περίπτωση του ΜΙΤ είναι σωστότερο να μιλάμε για δωρεάν παροχή εκπαιδευτικού υλικού (και όχι διδασκαλίας). Όπως και να 'χει είναι μια φοβερή πρωτοβουλία η οποία ώθησε γύρω στα 120 πανεπιστήμια παγκοσμίως να εγκαινιάσουν παρόμοια προγράμματα.
Όσοι πιστοί της γνώσης προσέλθετε. Οι υπόλοιποι κατεβείτε στους δρόμους.