Wednesday, June 20, 2007

Τέρμα στα πειράματα σε ζώα στην Ευρώπη


Η Ευρώπη απαγορεύει τα πιο σκληρά πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς(περιοδικό New Scientist, 4/5/2007)


Τα πειράματα αυτά αποκαλούνται τεστ Draize και είναι μια σειρά περιβόητων διαδικασιών εφαρμογής συστατικών διαφόρων καλλυντικών στα μάτια και το δέρμα ζωντανών κουνελιών. Οι αντιδράσεις των ζώων χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστεί αν κάποιο συστατικό είναι τοξικό ή όχι. Ευτυχώς, στις 27 Απριλίου 2007 η ανεξάρτητη επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επικύρωση Εναλλακτικών Μεθόδων (ECVAM) στην Ίσπρα της Ιταλίας, ενέκρινε μια σειρά από εναλλακτικούς τρόπους πειραμάτων.

Αυτά τα εναλλακτικά τεστ όπως πχ. η χρήση ιστών από σφαγεία ή η χρήση καλλιεργειών κυττάρων στο εργαστήριο είναι διαθέσιμα εδώ και χρόνια αλλά για να μπορέσει να επιβληθεί η χρήση τους έπρεπε να δείξει η ECVAM ότι είναι εξίσου καλά αν όχι καλύτερα από τα πειράματα σε ζωντανά ζώα. Τώρα που η επιτροπή πιστοποίησε εναλλακτικούς τρόπους ελέγχων θα είναι παράνομο να γίνονται πειράματα σε ζωντανά ζώα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Καλλυντικά, από εταιρίες καλλυντικών και θα μπορούν αυτές οι εταιρίες να διώκονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Παρά τις αλλαγές, οι εταιρίες καλλυντικών θα μπορούν να κάνουν πειράματα με σχετικά πιο ήπιες χημικές ουσίες στα μάτια των ζώων μέχρι και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι να επικυρωθούν ή μέχρι το 2009 όπου και θα απαγορευτούν τα περισσότερα πειράματα σε ζώα στην Ευρώπη, ασχέτως αν έχουν επικυρωθεί εναλλακτικές μέθοδοι ή όχι.

Πολύ καλό και το πόστ του tsimitaki για το θέμα των πειραμάτων σε ζώα.

1 comment:

Anonymous said...

"εργαστήρια" της ντροπής και του αίσχους...