Thursday, August 23, 2007

Insomnia

Όπως το ομώνυμο τραγούδι των Faithless. I can't get no sleep που λέει και ο Maxi Jazz.



Κοιμήθηκα στις 2 και ξύπνησα στις 4:30. Το πάλεψα μέχρι τις 5 και τελικά σηκώθηκα απ' το κρεβάτι.. Περπάτησα λίγο μες στο σπίτι (που δεν είναι μεγάλο οπότε δεν περπάτησα και πολύ), διάβασα μερικές σελίδες από το βιβλίο μου (αλλά είχε μια αηδιαστική σκηνή με κάτι μεταλλαγμένα καβούρια που είχαν μέσα τους μια γλίτσα οπότε φαντάστηκα ότι δεν θα με βοηθήσει ιδιαίτερα και το παράτησα), έπλυνα τα πιάτα και καθάρισα την κουζίνα, μάζεψα τα απλωμένα ρούχα, πότισα τα λουλούδια (αφού μαστούρωσα λίγο με το άρωμα από το νυχτολούλουδό μου που ανθίζει το βράδυ το πουλάκι μου το μυρωδάτο) και μετά δεν είχα πλέον τι να κάνω. Είπα να σερφάρω και να γράψω τίποτα να περάσει η ώρα. Μπας και με ξαναπιάσει ο ύπνος που χλωμό το κόβω.

Αφού σέρφαρα μέχρι τελικής πτώσεως και έγραψα κι αυτές τις 2 γραμμές στο φτωχο μπλογκ μου που το έχω παρατήσει καθότι είμαι αδειούχα και βαριέμαι να κάθομαι 7 εκατομμύρια ώρες τη μέρα στο PC λέω να πάω να δοκιμάσω την τύχη μου στο κρεβάτι τώρα που ξημέρωσε για τα καλά. Wish me luck.

Tuesday, August 14, 2007

Υπηρεσίες για το αναγνωστικό κοινό

Θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο και δεν έχετε χρόνο ?? Υπάρχει τώρα λύση και για σας. Μπορείτε να γραφτείτε στο DailyLit.com και να λαμβάνετε καθημερινά email με κομμάτια από το βιβλίο που έχετε διαλέξει. Μπορείτε επίσης αντί για email να χρησιμοποιήσετε RSS feeds και να διαβάζετε με τον αγαπημένο σας RSS reader. To DailyLit έχει και 19 βιβλία στα ελληνικά που είναι βέβαια από αρχαίους έλληνες συγγραφείς όπως Αισχύλο, Ευρυπίδη, Σοφοκλή κλπ. Ακόμη δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα βιβλία ίσως όμως αξίζει τον κόπο για κάποιον που δεν έχει χρόνο να διαβάσει αλλά περνάει πολλές ώρες μπροστά στο PC του.

Κουράζεστε να διαβάζετε ή χρησιμοποιείτε πολλές ώρες το αυτοκίνητό σας ή έχετε κάποιο πρόβλημα ανάγνωσης? Δεν πειράζει. Μπορείτε κάλλιστα να μπείτε στο Librivox και να κατεβάσετε ένα ωραιότατο βιβλιαράκι για να το ακούσετε. Αν μάλιστα έχετε χρόνο και διάθεση μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το πρόγραμμα με το να αφηγηθείτε εσείς κάποιο βιβλίο. Φυσικά και σ' αυτό το site μην περιμένετε να βρείτε το τελευταίο βιβλίο του Dan Brown ας πούμε.

Τα site αυτού του είδους προσφέρουν βιβλία που ανήκουν στο public domain (κοινόχρηστα ας πούμε). Τα public domain βιβλία είναι τα έργα που δεν προστατεύονται από την πνευματική ιδιοκτησία είτε γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου είτε γιατί η προστασία τους έχει λήξει.

Η παλαιότερη ψηφιακή βιβλιοθήκη είναι το Project Gutenberg στο οποίο δεκάδες χιλιάδες εθελοντές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μεταφέροντας βιβλία του public domain σε ηλεκτρονική μορφή. Στo Project Gutenberg μπορεί να επιλέξει κάποιος από πάνω από 20.000 βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή.

Απ' την άλλη, αν είστε λάτρης του πατροπαράδοτου βιβλίου αλλά σας αρέσει λίγο και η περιπέτεια καθώς και η αλληλεπίδραση με άλλους βιβλιόφιλους μπορείτε να δοκιμάσετε το Bookcrossing όπου βιβλία διαβάζονται και αφήνονται σε κοινόχρηστους χώρους έτσι ώστε άλλοι επίδοξοι αναγνώστες να τα βρουν και να τα διαβάσουν με τη σειρά τους.

Υπάρχουν κι άλλες πολλές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες , υπηρεσίες και site που μπορείτε να 'εξερευνήσετε' (μια ωραία λίστα εδώ).