Monday, June 25, 2007

Ηχορύπανση

Πόσες φορές, μα πόσες φορές δεν έχω ξυπνήσει από το θόρυβο του φτωχο-κάγκουρα που περνάει με το μηχανάκι του και την πειραγμένη εξάτμιση κάτω απ' το μπαλκόνι μου και με φτάνει στα όρια καρδιακού επεισοδίου ή αντί γι αυτόν υπάρχει και η κατηγορία του νεόπλουτο-κάγκουρα με το σπορ αυτοκίνητό και την επίσης πειραγμένη εξάτμιση. Ξερώ πολλούς που δεν έχουν λεφτά να φάνε αλλά κυκλοφορούν με RX-8 και μοστράρουν τις μούρες τους δεξιά κι αριστερά. Για να μην αναφερθώ και σ΄ αυτούς που βάζουν το στερεοφωνικό του αυτοκινήτου τους να παίζει στο διαπασών, έχοντας τα παράθυρα κατεβασμένα και με τα μπάσα να προκαλούν ισχυρότατες δονήσεις.

Τι είπατε? Γιατί οι εν λόγω τύποι δεν κόβονται όταν περνάνε ΚΤΕΟ??? Γιατί στα ΚΤΕΟ το ντεσιμπελόμετρο το 'χουν κρυμμένο σε κανα συρτάρι μάλλον. Κοινώς, αμφιβάλλω αν κάνουνε μετρήσεις θορύβου στα αυτοκίνητα και στις μηχανές.

Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά, σιγά μωρέ ας αφήσουμε τα παιδιά να κάνουν το κομμάτι τους, για διαβάστε λίγο τι μπορεί να προκαλέσουν τα μεγάλα επίπεδα θορύβου στον άνθρωπο. Κι όταν λέμε μεγάλα τι εννοούμε? Αρκεί να πω ότι το όριο της ανθρώπινης αντοχής είναι 140db και οι συνεχείς θόρυβοι των 120db προκαλούν ζημιά στην ανθρώπινη υγεία. Ο παρακάτω πίνακας είναι από το site του AutoTriti:

ΕΝTAΣΗ ΘΟΡΥΒΩΝ

• Ψίθυρος 20 dB
• Ομιλία 30 dB
• Κατοικίες χωρίς πολύ κυκλοφορία 40 dB
• Ήσυχος δρόμος 50 dB
• Επιβατικό αυτοκίνητο 60 dB
• Κλάμα παιδιού 80 dB
• Θορυβώδης δρόμος 80 dB
• Σταθμός λεωφορείων 90 dB
• Βαρύ φορτηγό 93 dB
• Δισκοπρίονο 105 dB
• Μοτοσικλέτα χωρίς σιγαστήρα 120 dB
• Απογείωση αεροπλάνου 110-120 dB


Η ηχορύπανση λοιπόν ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει αυξημένη πίεση λόγω της οποίας μπορεί να παρουσιαστούν καρδιαγγεακά νοσήματα. Σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, σε κοινοτικό επίπεδο, η ηχορύπανση μειώνει την παραγωγικότητα, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης, αυξάνει τα ατυχήματα, αυξάνει τις ημέρες απουσίας από την εργασία και συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Ο θόρυβος επίσης συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες στον άνθρωπο.

Αυτή η ηχορύπανση την οποία αναγκαζόμαστε να υποστούμε καθημερινά, ειδικά όσοι ζούμε σε μεγάλες πόλεις, είναι ένα νέο είδος τρομοκρατίας, η ακουστική τρομοκρατία και όσοι την εξασκούν πάνω μας θα έπρεπε να διώκονται ποινικά. Αν και υποτίθεται ότι είναι παράνομο σύμφωνα με τους Ελληνικούς νόμους, όπως καταλαβαίνετε, κανένας δεν πληρώνει πρόστιμο σ' αυτή τη χώρα γι αυτά τα πράγματα. Είναι όπως η κακοποίηση ζώου που απαγορεύεται από το νόμο αλλά αν πας σ' ένα αστυνομικό τμήμα και κάνεις μια καταγγελία θα δεις πως θα γελάσουν ή στην καλύτερη περίπτωση θα αδιαφορήσουν οι εκπρόσωποι του νόμου.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που αγκομαχάμε απ' τη ζέστη κι ανοίγουμε διάπλατα τα παράθυρα μπας και μπορέσουμε να κοιμηθούμε τα βράδυα, λυπηθείτε μας κάγκουρες των δρόμων και των νόμων κι αφήστε μας στην ησυχία μας..


Σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηχορύπανση
http://europa.eu/scadplus/leg/el/s15003.htm

Οργανισμός για την καταπολέμηση του θορύβου
http://www.nonoise.org/


ΥΓ. Δείτε επίσης απόσπασμα από απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Κωνσταντάρα σχετικά με την ηχορύπανση:


"Ειδικότερα, οι παραβάτες των διατάξεων αυτών, οι οποίοι προκαλούν με την κίνηση και λειτουργία των οχημάτων τους θορύβους πέραν των επιτρεπόμενων ορίων, τιμωρούνται με πρόστιμο και με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ, πέραν της ποινικής δίωξης, εφαρμόζεται και το μέτρο της ακινητοποίησης του οχήματος. Επισημαίνεται δε ότι, σύμφωνα με την παρ. 3 του αρ. 15 του ΚΟΚ, τα αφαιρούμενα στοιχεία κρατούνται στην αρμόδια αρχή μέχρι να προσκομιστεί από τον παραβάτη σημείωμα της αρμόδιας Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής καυσαερίων ή θορύβων. Με τις Γ/20/81507/898/17-8-1988 και 28340/24401921 2-7-1992 αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών και ΠΕ.χΩ.Δ.Ε. καθορίζονται τα επιτρεπόμενα όρια των θορύβων που προκαλούνται από την κίνηση και λειτουργία των πάσης φύσεως οχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διατάραξης της κοινής ησυχίας των πολιτών και γενικά της ηχορύπανσης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας διενεργούν καθημερινούς ελέγχους και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης των ανωτέρω διατάξεων και των επιτρεπόμενων ορίων στάθμης θορύβων επιβάλλονται σε βάρος των παραβατών οι προβλεπόμενες ποινές."

Wednesday, June 20, 2007

Αμερικάνικη βλακεία

"Δεν είμαι ρατσίστρια, αυτοί είναι αμερικάνοι.. "

Καλά πλάκα κάνω, απλώς σήμερα διάβασα 2 άρθρα (3 διαβάσα αλλά το τρίτο το ξέχασα) που ήταν σχετικά με την αμερικανική βλακεία και δε κρατήθηκα.

Νο. 1
Η πολιτεία της Καλιφόρνια με εκπρόσωπο των γνωστό σε όλους μας 'Εξολοθρευτή', Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ("Hasta La Vista baby!") μήνυσε το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας γιατί το τελευταίο δεν επέτρεψε την αλλαγή των ενεργειακών μέτρων σχετικά με τις οικιακές συσκευές πλυντηρίων. Με λίγα λόγια η Καλιφόρνια πρότεινε το 2004 νέα μέτρα σχετικά με την αγορά ενεργειακά αποδοτικότερων πλυντηρίων από το 2007 και μετά. Ουσιαστικά τα καινούργια πλυντήρια θα κατανάλωναν λιγότερο νερό σε κάθε πλύση γεγονός που θα εξοικονομούσε μέχρι το 2019 μέχρι και 303 εκατομ. λίτρα νερό το χρόνο. Τα μέτρα βέβαια έπρεπε πρώτα να εγκριθούν από το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας το οποίο απέρριψε την αίτηση της πολιτείας. "Αν ανεβάζαμε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα τα στάνταρ στην Καλιφόρνια αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και στους παραγωγούς (εμ!) αλλά και στους καταναλωτές" είπε το Υπουργείο (δηλαδή όχι αυτό το ίδιο, κάποιος μπάρμπας από κει μέσα το 'πε). Τα πήρε λοιπόν και ο Άρνι και τους έριξε μια μήνυση να στρώσουν. Εγώ πάντως δε θα τα βαζα με τον Άρνι γιατί μπορεί να τα πάρει και χειρότερα και να βάλει όλους τους Καλιφορνέζους να πλένουνε σε σκάφη και μη σου πω και μόνο με πράσινο σαπούνι.

Σημειώστε πάντως ότι στην Καλιφόρνια έχουν μόνιμο πρόβλημα με το νερό και σημειώστε επίσης ότι τα καινούργια πλυντήρια μπορεί να κόστιζαν 130 ντόλαρς παραπάνω αλλά ο καταναλωτής θα εξοικονομούσε 242 ντόλαρς. Οπότε καταρρίπτεται το επιχείρημα του υπουργείου σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Εν τω μεταξύ η Καλιφόρνια απείλησε την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος ότι θα τους κάνει μήνυση αν δεν επιτρέψουν την επιβολή μέτρων αυστηρότερων από τα ομοσπονδιακά για χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων από τα αυτοκίνητα και μάλιστα πέντε ακόμη πολιτείες στείλανε επιστολές στην εν λόγω Υπηρεσία για να υποστηρίξουν την Καλιφόρνια. Δηλαδή μα τι στο καλό επιτρέπεται πια εκεί σαπέρα? Μόνο να μολύνεις το περιβάλλον και να είσαι όσο πιο ενεργοβόρος γίνεται? Τσκ τσκ τσκ τσκ..

Νο. 2
Αμερικάνοι συντηρητικοί εμποδίζουν το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στα νεαρά κορίτσια με το επιχείρημα ότι θα ενθαρρύνει τις σεξουαλικές επαφές! (Ε, με την ίδια λογική κακώς χρησιμοποιούμε και προφυλακτικά ή αντισυλληπτικά χάπια..) Τέσσερις πολιτείες έχουν ήδη απορρίψει τα υποχρεωτικά προγράμματα εμβολιασμών (Δυτική Βιρτζίνια, Κεντάκι, Μισσισσιπή και Νέο Μεξικό) και στην πολιτεία του Τέξας ο κυβερνήτης έγινε ρόμπα γιατί η Γερουσία μπλόκαρε την επιβολή του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητριών. Μόνο στην πολιτεία της Βιρτζίνια έχει περάσει ο νόμος. Δηλαδή ο συντηρητισμός των ανθρώπων αυτών είναι απίστευτος. Να απέχεις από το άθλημα σου λένε. Ναι ΟΚ δε διαφωνεί κανείς να μην έχουν σεξουαλικές επαφές τα μικρά κορίτσια αλλά αν τύχει δηλαδή και κάποιο παραστρατήσει ή στο φινάλε κακοποιηθεί σεξουαλικά δεν πρέπει να είναι προστατευμένο?? Θα μου πεις έρχονται μετά και σου λένε ότι και το να εμβολιάσεις εκατομμύρια κορίτσια δεν είναι και τζάμπα πράμα αλλά με την ίδια λογική δεν θα κάναμε και εμβόλια για την ιλαρά και τη φυματίωση. Και τέλος πάντων, όσον αφορά στην είδηση δεν με απασχολεί το εμβόλιο αυτό καθεαυτό και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικό ή ασφαλές (γιατί υπάρχουν και αντίθετες γνώμες) αλλά το επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούν για να το απορρίψουν.

Τέρμα στα πειράματα σε ζώα στην Ευρώπη


Η Ευρώπη απαγορεύει τα πιο σκληρά πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς(περιοδικό New Scientist, 4/5/2007)


Τα πειράματα αυτά αποκαλούνται τεστ Draize και είναι μια σειρά περιβόητων διαδικασιών εφαρμογής συστατικών διαφόρων καλλυντικών στα μάτια και το δέρμα ζωντανών κουνελιών. Οι αντιδράσεις των ζώων χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστεί αν κάποιο συστατικό είναι τοξικό ή όχι. Ευτυχώς, στις 27 Απριλίου 2007 η ανεξάρτητη επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επικύρωση Εναλλακτικών Μεθόδων (ECVAM) στην Ίσπρα της Ιταλίας, ενέκρινε μια σειρά από εναλλακτικούς τρόπους πειραμάτων.

Αυτά τα εναλλακτικά τεστ όπως πχ. η χρήση ιστών από σφαγεία ή η χρήση καλλιεργειών κυττάρων στο εργαστήριο είναι διαθέσιμα εδώ και χρόνια αλλά για να μπορέσει να επιβληθεί η χρήση τους έπρεπε να δείξει η ECVAM ότι είναι εξίσου καλά αν όχι καλύτερα από τα πειράματα σε ζωντανά ζώα. Τώρα που η επιτροπή πιστοποίησε εναλλακτικούς τρόπους ελέγχων θα είναι παράνομο να γίνονται πειράματα σε ζωντανά ζώα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Καλλυντικά, από εταιρίες καλλυντικών και θα μπορούν αυτές οι εταιρίες να διώκονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Παρά τις αλλαγές, οι εταιρίες καλλυντικών θα μπορούν να κάνουν πειράματα με σχετικά πιο ήπιες χημικές ουσίες στα μάτια των ζώων μέχρι και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι να επικυρωθούν ή μέχρι το 2009 όπου και θα απαγορευτούν τα περισσότερα πειράματα σε ζώα στην Ευρώπη, ασχέτως αν έχουν επικυρωθεί εναλλακτικές μέθοδοι ή όχι.

Πολύ καλό και το πόστ του tsimitaki για το θέμα των πειραμάτων σε ζώα.

Friday, June 15, 2007

Η νήσος των Αζορών

"Ένα πλοίον ταξιδεύον με υπέροχον καιρόν
αιφνιδίως εξοκείλει ανοιχτά ανοιχτά των Αζορών

Κι ένας νέος με μιαν νέαν, ωραιότατα παιδιά
φθάνουν κολυμβών γενναίως εις πλησίον αμμουδιάν

Ζώντες βίον πρωτογόνων και ο νέος με την κόρη
κοίταζαν και κάπου κάπου εάν έρχεται βαπόρι

Αλλά φθάσαντος χειμώνος και μη φθάνοντος βαπόρι
απεβίωσεν ο νέος και απέθανεν η κόρη

Αργότερα αργότερα
πλησίασαν δυο κότερα
ήρθε κι ένα βαπόρι ματαίως ψάχνον για να βρει
τον νεόν και την κόρη

Κατηραμένη νήσος, νήσος των Αζορών
που καταστρέφεις νέους και θάπτεις των κορών
Να πέσει τιμωρία από τον ουρανόν
να λείψεις απ’ τους χάρτας και των ωκεανών"

Μπορεί να είναι τελείως κουλό αλλά εμένα αυτό το τραγούδι είναι από τα αγαπημένα μου. Ερμηνευμένο από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη και σε στίχους Μπόστ (Μέντη Μποσταντζόγλου) είναι ένα τραγούδι που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Ταξίδια με το Peugeot του μπαμπά κι απ΄το κασετόφωνο να ακούγεται ο Μπιθικώτσης. Καμιά φορά μας έβαζε και ποντιακά αλλά μέχρι κι αυτά μου λείπουν τώρα. Ίσως γιατί μεγαλώνοντας αρχίζουμε να εκτιμούμε αυτά που κοροϊδεύαμε σαν παιδάκια. Μου θυμίζει επίσης το σπίτι μας στην Εθνικής Αμύνης με το τεράστιο σαλόνι και το πικάπ σε περίοπτη θέση να παίζει. Τι σου είναι αυτές οι αναμνήσεις.. Καμιά φορά έρχονται σαν κύματα και σε παρασύρουν και σε ταξιδεύουν. Αλλά εκεί που σε πάνε έχεις ξαναπάει και είναι γνώριμα μέρη κι αναρωτιέσαι που τα θυμήθηκες τώρα αυτά. Λωτούς είχες φάει τόσο καιρό και τα είχες ξεχάσει?

Για το τραγούδι λοιπόν, αν θέλετε να δείτε το εξώφυλλο του δίσκου και μέχρι και τους χειρόγραφους στίχους από το Μπόστ πάτε μια βόλτα στη σελίδα που έχει φτιάξει ο Νίκος Σαραντάκος.

Μάλιστα ψάχνοντας για πληροφορίες για το τραγούδι ανακάλυψα πως ένας συν-μπλόγκερ, ο Allu Fun Marx (ή μήπως είναι συλλογικό μπλόγκ?), με πρόλαβε και έχει γράψει ολόκληρο πόστ για τη Νήσο των Αζορών εδώ και μήνες ;) Επισκεφθείτε τον εάν ενδιαφέρεστε και για ένα μουσικό άκουσμα του εν λόγω άσματος. Να μην το ξαναβάζω αφού υπάρχει ήδη. Enjoy.